Tuesday 11 April 2017

Nová strana

V prázdnom byte stojí muž a pohľadom pohládza okolité steny. Pozná v nich každučkú dieru po klinci, keby zavrel oči, prejde ním bez obavy, že do niečoho vrazí. Každý kút je pre neho plný spomienok, no je čas pohnúť sa ďalej. Pokojne vezme do ruky poslednú tašku a chystá sa zavrieť za sebou dvere. V tom sa však taška pretrhne a po dlážke sa s rinčaním rozbehnú  misky a taniere. Rozhodli sa, že ich cesta sa končí tu. V televízii by v tom momente naskočili písmená s menami tvorcov, tu však dostanú prednosť metla s lopatkou. Keby tam ešte nejaké boli...

Črepiny vraj prinášajú šťastie. Za posledné týždne som stretla dvoch kominárov a vták nám pokrstil kočík, už len vymyslieť, čo z toľkého šťastia vyťažiť. V obchodnom centre som skúšobne vyplnila dotazník s možnou výhrou dovolenky na Seychelloch, no zázrak sa nekonal. Vlastne áno, keď sa lepšie pozriem, vidím to šťastie všade vôkol seba. Síce ma z neho bolí celé telo, ale som rada, že tu s nami je a snáď sa mu u nás bude páčiť. Presťahovali sme sa. V novom dome sa nám nakopili papierové škatule a každý niečo hľadá. Nedostatkovým produktom sú dlhé nohavice i ponožky. V tej kartónovej hore mám pocit, že všetkého máme veľa a skriňa je len jedna. Tak si narobíme kôpky oblečenia na dlážke, deti uložíme na malé matrace ku kôpkam a my veľkí si požičiame ich matrace, lebo spať dlhšie ako jednu noc na nafukovacej posteli so stále sa mrviacim batoľaťom nie je žiadna slasť. Aby tých zmien nebolo málo, drobca som zverila hlave rodiny a po roku ničnerobenia na materskej dovolenke som nastúpila do práce. Ako inak, so zaslzenými očami. Hoci v kruhu kolegýň s nadýchanými koláčikmi a voňavou kávou neprerušovanou dožadovaním sa toho a tamtoho to boli na krátky okamih i slzy dojatia. Nech nemusím nad tou zmenou priveľa meditovať, deti sa obalili vírusmi a ja ďakujem svojej prezieravosti, že medzi prvými vecami som vybalila teplomer, lieky a v kuchyni vyhradila poličku na čaje.

Z bytákov sme teda konvertovali na domákov. To znamená, že smetné koše si odteraz vynášame pred dom sami. Od susedov sme odpozorovali čo a ako, lebo v dnešnej dobe separovaného odpadu je správna farba vyloženého koša alfou a omegou dobrých susedských vzťahov. Hneď v tesnom závese riešenia smetí sme sa pustili do boja s našou bujarou záhradou. Okrem buriny a zabudnutého stavebného odpadu v nej pestujeme koróziou pomaľovanú vaňu, rozpadávajúci sa dom pre sliepky, stromy pretkané ostružinovými tŕňmi, zaľúbené hýle, i párik, ktorý doteraz chodil na našu záhradu venčiť psa a tomu sa očividne nepáči, že sme si privlastnili jeho revír. Keďže na našu džungľu už akosi nestačíme s časom ani silami, zavolali sme na pomoc zelených. A tu som si opäť raz uvedomila, že ľudia sa v zásade delia na hedonistov a utilitaristov. 

Náš hedonistický záhradník z ďalekej juhoamerickej krajiny známej najkrajšími ženami sveta s rovnakými noštekmi vytesanými chirurgmi pochádzajúcimi zrejme z tej istej lekárskej fakulty, nám odporúča vyťať prvý a tretí strom a nechať druhý, lebo ten sa mu zdá mladý a pekný. 
Utilitaristický záhradník pôvodom z poľského mestečka takmer sa dotýkajúceho ukrajinskej hranice vraví, že zoťať treba druhý strom a prvý a tretí ponechať.  Možno nie sú proporčne vyvážené, ale keď sa trošku ostrihajú, bude z nich sliviek a hrušiek pre celú ulicu. A stromy sa radujú. Lebo kým sa dvaja bijú, oni vyhrávajú. Rýchlo sa poponáhľali zakvitnúť a ukryť si suché konáre sťa nevesty pod závojom, akoby vedeli, že tá nežná krása ich ochráni pred akýmkoľvek ostrím.


Ráno po prebudení, skôr, než sa nechám dobehnúť vírom povinností a detskou naliehavosťou mať všetko hneď a zaraz, započúvam sa do štebotania vtákov. Od naproti ma pozdraví kohút, akoby mi chcel zreferovať, že noc prebehla pokojne a on je už na stráži. Pred domom zdravím MoienSalutHello!!! našich holandských, francúzskych, tureckých i luxemburských susedov a nový deň sa môže začať. 

V našej knihe spoločného žitia sme obrátili novú stranu. Ak aj vás postretli veľké zmeny, nemajte z nich strach. Smelo do toho, nádych, výdych, občas stačí vydržať, svaly sa zregenerujú, slzy uschnú a život si vás opäť uprace na rovné koľaje, kým vás výhybkár pošle iným smerom. Tututút....

No comments:

Post a Comment